I perioden 15. september til 14. april er faren for å forårsake gress- og skogbranner normalt ikke så stor. Da er det igjen lov å gjøre opp små bål ute i naturen, forutsatt at det ikke er fare for brann.

Fra 15. april til 15. september er faren for å forårsake gress- og skogbranner normalt større enn ellers i året. Derfor er det i denne perioden ikke lov å gjøre opp bål ute i naturen. Du kan fremdeles grille eller brenne hageavfall i din egen hage eller grille på egnete steder i for eksempel parkområder eller i strandkanten, dersom det åpenbart ikke kan medføre brann. All bålbrenning utføres for øvrig på eget ansvar.

NB! Det kan være lokale forskrifter om bålbrenning – sjekk reglene i din kommune!

Bålvettreglene

Ved all brenning må man vise aktsomhet. Dette gjelder særlig i tørkeperioder og perioder med sterk vind. Følg disse bålvettreglene:

  • Sørg for god avstand til bygninger, vegetasjon og annet brennbart materiale
  • Hold bålet under oppsyn og kontroll
  • Sørg for at barn holder god avstand til bålet og at de ikke er kledd i lettantennelig tøy
  • Slokk alltid bålet forsvarlig med rikelige mengder vann – finnes det ikke vann på stedet, må dette tas med
  • Husk at all bålbrenning skjer på eget ansvar

Engangsgrillen

Vær svært varsom med bruk av engangsgrill. Slike er ofte årsak til gress- og skogbranner. Plasser aldri engangsgriller på brennbart underlag. Engangsgriller slokkes helt med vann og legges i egen metallbeholder etter bruk.

Hageavfall

Det er lov å brenne hageavfall, men kun små mengder tørt hageavfall, som kvister, gress og gammelt løv og planterester. Det er ikke tillatt å brenne søppel i noen form, heller ikke bygningsrester, materialer eller trevirke som er behandlet med maling, lakk, impregnering eller lignende.

Ta hensyn til naboer og miljø. Røyken fra et bål med hageavfall er ikke ufarlig, særlig dersom bålet er vått. Røyk virker irriterende på slimhinner i øyne og luftveier, og er særlig til plage for de som har astma og andre luftveisproblemer.

Kompost eller gjenvinning

Ved brenning av hageavfall går verdifullt materiale tapt. Planteavfall kan heller bli til kompost og komme til nytte som gjødsel og god jord. En enkel hagekompost er lett å lage. Legg alt avfallet i en haug. Du kan også lage en karm rundt, for å holde komposthaugen på plass.

Man kan også levere inn hageavfall på gjenvinningsstasjoner.

Bålpanne

Bålpanner blir stadig mer populære. Ved bruk av bålpanner gjelder samme regler som ved brenning av hageavfall, hvor man kun skal brenne tørr og ren ved, eller bruke grillkull.

Flatebrenning

Flatebrenning eller brenning av hogstavfall, samt gress- og lyngsviing må meldes til brannvesenet. Det skal være en ansvarlig leder for brenningen, det må utarbeides planer og sørges for at brenningen gjennomføres på en forsvarlig måte. Denne type brenning er tillatt også i tidsrommet fra 15. april til 15. september.